SKLEP W ROŻNOWICACH

    Mistrzynie są wśród nas (aktualizacja)

    08 marca 2013
    Publikacja: REDAKCJA

    Logo_ZSOIZI MIEJSCE uczniów

    Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych 

    im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach

    w Wielkim Finale II Edycji Konkursu „Dzień z Podravką”

    6 marca 2013 roku

    w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie.

     

    W projekcie wzięło udział ok 200 uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowały Bożena Rąpała, Justyna Lisik, Kinga Kiełbasa uczennice klasy III Technikum Zawód Kucharz wraz z opiekunem mgr inż. Jolantą Mastalską. Nieocenionym wsparciem tego przedsięwzięcia był Dyrektor ZSOiZ w Ciężkowicach mgr inż. Andrzej Burnus.

    podravka-log0

    Celem projektu było otwarcie na kuchnie świata, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw. Uświadomienie przyszłym adeptom sztuki kulinarnej, iż piękne, użyteczne przedmioty, ułatwiające pracę w kuchni, mają takie samo znaczenie jak dobre jedzenie. Projekt adresowany był do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych oraz lokalnego środowiska gastronomicznego. Budził powszechne zainteresowanie w ich bezpośrednim otoczeniu – wśród kolegów i rodziców. Pokazy i warsztaty kulinarne były również ważnym wydarzeniem dla społeczności lokalnej i mediów. Szczególnie w tych mniejszych ośrodkach, w których jest ograniczony dostęp do nowości kulinarnych i profesjonalnego sprzętu. Przygotowania do finału trwały rok. Wielki Finał II Edycji Konkursu „Dzień z Podravką” to – czarna skrzynka czyli niespodzianka produktowa. Uczestnicy mieli za zadanie wymyślić przepis w ciągu 10 minut, następnie przygotować zakąskę i danie główne z produktów dostarczonych przez organizatorów. Dodatkowym utrudnieniem był krótki limit czasowy wynoszący 100 minut.

    DSC_0097

    Uczennice wykonały następujące potrawy: zakąska- Strzępiel w szynce parmeńskiej, danie główne – Risotto z krewetkami i polędwicą w sosie musztardowo – miodowym. Wykonane dania zdeklasowały pozostałych uczestników i zachwyciły jurorów wykwintnym smakiem oraz estetyką podania. W efekcie zajęliśmy I MIEJSCE, wygrywając tir produktów dla szkoły oraz weekend w Willa Marta w Szczawnicy dla uczestniczek. Na uwagę zasługuje fakt, iż nie jest to pierwsza wygrana uczniów klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach.

    źródło informacji i foto: ZSOiZ Ciężkowice

    Redakcja Pogórze24.pl gratuluje wygranym!!!

    POLUB NAS NA FACEBOOKU!
    SUBSKRYBUJ NASZ KANAŁ!
    REKLAMA

    KOMENTARZE, OPINIE*

    (*) dodając wpis za pomocą poniższego formularza akceptujesz regulamin komentowania

    ARTYKUŁY WYBRANE DLA CIEBIE

    REKLAMA
    Serwis zarejestrowany przez Sąd Okręgowy w Tarnowie - Nr Rej 208
    Wszelkie prawa zastrzeżone © Pogórze24.pl