„Od ziarenka do bochenka…” – w kierunku tradycji w ZSOiZ Ciężkowice

30 stycznia 2018
Publikacja: Paweł Hołda

W ramach projektu edukacyjnego „Żyj zdrowo – powrót do tradycji” w dniu 18 stycznia 2018 r. odbyły się w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. I. J. Paderewskiego w Ciężkowicach warsztaty pod hasłem – „Od ziarenka do bochenka…”. W trakcie warsztatów uczniowie mieli okazję nauczyć  się wypieku tradycyjnego chleba, wyrobów z ciasta chlebowego oraz drożdżowego. Wszystkie wypieki były z  naturalnych składników, a chleby i mało znane już podpłomyki na wcześniej przygotowanych zaczynach, bez dodatków spulchniaczy.

Uczniowie przekonali się,  że nie jest tak trudno upiec dobrej jakości chleb, podpłomyki czy bułki, wystarczy tylko trochę chęci i cierpliwości. Uczestnicy z zainteresowaniem formowali bajgle, chałki oraz z niecierpliwością podglądali wyrastający chleb i podpłomyki.

Finalnym zakończeniem warsztatów była degustacja wykonanych wyrobów przez społeczność szkolną.

Źródło: ZSOiZ Ciężkowice

POLUB NAS NA FACEBOOKU!
SUBSKRYBUJ NASZ KANAŁ!
REKLAMA

KOMENTARZE, OPINIE*

(*) dodając wpis za pomocą poniższego formularza akceptujesz regulamin komentowania

ARTYKUŁY WYBRANE DLA CIEBIE

REKLAMA
Serwis zarejestrowany przez Sąd Okręgowy w Tarnowie - Nr Rej 208
Wszelkie prawa zastrzeżone © Pogórze24.pl