Warsztaty kuchni regionalnej w “Grociarni”

27 lipca 2017
Publikacja: Aneta Adamczyk

 

Muzeum Etnograficzne “Grociarnia” w Jastrzębi prawdziwie ożyło, wypełnił je nie tylko gwar rozmów i ciekawych opowieści, lecz także zapach podpłomyków wypiekanych w piecu chlebowym. Eksponaty z muzeum stały się piękną i ciekawą lekcją historii dla uczestników warsztatów kuchni regionalnej, w ramach projektu “Krok po kroku- na aktywację młodych czas w tym roku”. Dzieci poznały proces pozyskiwania zboża, mogły zobaczyć jak pracuje się sierpem, kosą, cepem, oddzielali ziarno od plew, mełli ziarno na mąkę i poznawali proces wypiekania podpłomyków. nauczyły się przyśpiewki gwarowej i tańca “Furtok”. Na koniec na wszystkich czekała smaczna nagroda w postaci wypieczonych, pachnących chlebków z cukrem i makiem.
W projekcie udział bierze 100 dzieci z terenu gminy Ciężkowice. Zostały one przydzielone do 5 grup warsztatowych:

  • rękodzielniczych, gdzie poznawali tajniki sztuki ozdabiania, pracy z papierem, decoupage, wykonywali pocztówki 
  • językowych na których zgłębiali tajniki języka angielskiego
  • przedsiębiorczości, które uczyły jak pomysł na biznes wcielić w życie 
  • multimedialnych, podczas których pracowali na planie filmowym, przeprowadzali wywiady oraz redagowali gazetkę
  • kuchni regionalnej, gdzie wypiekali różne tradycyjne potrawy razem z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Ciężkowic

Uczestników projektu czeka także wycieczka do Centrum Nauki Kopernik w Warszawie oraz kopalni złota i średniowiecznego parku techniki w Złotym Stoku.

POLUB NAS NA FACEBOOKU!
SUBSKRYBUJ NASZ KANAŁ!
REKLAMA

KOMENTARZE, OPINIE*

(*) dodając wpis za pomocą poniższego formularza akceptujesz regulamin komentowania

ARTYKUŁY WYBRANE DLA CIEBIE

REKLAMA
Serwis zarejestrowany przez Sąd Okręgowy w Tarnowie - Nr Rej 208
Wszelkie prawa zastrzeżone © Pogórze24.pl